Website Gemeente Alphen aan den Rijn
19 december 2006

Alphen signaleert boomaantastingen

Van de kastanjebomen in Alphen is 90 procent ziek. Dat is al langer bekend. Maar ook andere bomen vertonen vreemde verschijnselen, zoals knobbels op de bast. De Universiteit van Wageningen kan de verschijnselen nog niet duiden. Ook over een mogelijke oorzaak tasten de deskundigen in het duister. Alphen wil samen met andere gemeenten verder onderzoek laten doen.
Er is een grote kans dat over tien jaar geen kastanjeboom meer in Alphen zal staan. Ook in de rest van Nederland zijn vele zieke kastanjes. Momenteel is veertig procent van alle kastanjebomen in heel Nederland aangetast.
Tijdens het monitoren van de kastanjeziekte, ontdekten de bomendeskundigen van de gemeente Alphen ook onverklaarbare aantastingen aan andere bomen. Deskundigen van o.a. de universiteit van Wageningen kunnen tot nu toe geen verklaring geven voor genoemde verschijnselen. Op 7 december jl. ontving de gemeente Alphen aan den Rijn tal van deskundigen op dit gebied en collega's uit andere gemeentes. Het doel was om ervaringen uit te wisselen en mogelijke oplossingen te bespreken. 

Terug naar de beginpagina